Herontdek het Oude Egypte
Met Tehuti Research Foundation


Oud Egyptische tempels


Tempel van Edfu

Algemeen

Een Egyptische tempel was niet een plaats voor openbare publieke verering. Het was een schrijn voor de neter (abusievelijk vertaald als 'god'), die een specifiek aspect van de Ene God vertegenwoordigde. Alleen de priesters hadden toegang tot de binnenste heiligdommen, waar de heilige riten en ceremonien werden uitgevoerd. In sommige gevallen had alleen de koning zelf of iemand die hij geauthoriseerd had toestemming om een ruimte te betreden.Ontwerp van de tempels

De keuze met betrekking to locatie en ontwerp van een tempel was niet gebaseerd op economische overwegingen, maar veelal op een diepere wetenschap, welke ons tegenwoordig meestal ontgaat.

Grote tempels werden niet snel gebouwd, of bij een koning alleen. Zulke tempels werden geconstrueerd gedurende vele jaren, door opeenvolgende koningen.

In het algemeen was een Egyptische tempel omgeven door een massieve muur van los gesteente.
Deze muur isoleerde de tempel van zijn omgeving, die symbolisch de macht van de chaos voorstelde. Metaphysisch gaf het losse gesteente de eenheid tussen hemel en aarde aan. De stenen muur zelf was daarom neergezet in een golvende lijn, welke de oer-wateren voorstelde, de eerste stap in de schepping.

De buiten muur van de tempel leken op een fort, als om zich te verdedigen tegen de macht van het kwaad. Men kwam in de tempel door twee zuilen, achter welke zich een open hof bevond. Dit hof had soms zuilen langs de zijkant en een altaar in het midden. Daarachter, langs de tempel as, kwam de zaal, een gezuilde hal vaak omgeven door kleine ruimten, die voor opslag van tempel materiaal werden gebruikt en voor andere secondaire doeleinden. Uiteindelijk, was er het heiligdom, een donkere ruimte met een schrijn, waar het beeld van de neter was geplaatst. De deuren van het heiligdom waren gesloten en verzegeld gedurende het gehele jaar, en waren alleen open voor de grote festiviteiten. Het heiligdom werd de “Grote Zetel” genoemd. Buiten de muren van de tempel waren de woningen van de priesterlijke staf, de werkplaatsen, de opslagruimten en andere aangebouwde structuren.Symbolen op de muren

Symbolisme is aanwezig in alles wat we doen in het leven. Het is als ademen, meestal zijn we ons er niet bewust van. De symboliek van de inscripties en de illustraties op deze muren, hebben een prive betekenis gekend alleen door bepaalde mensen, die er duizenden jaren geleden, werkten en woonden.

De volgende observaties zijn gemaakt van de scenes op de muren:
 • De scene op de buiten muur van de tempel en de muren van buitengelegen hof, geeft de strijd tussen de macht van het licht, vertegenwoordigd door de koning, en de macht van het kwaad, vertegenwoordigd door de uitheemse vijand, weer.
  Dezelfde scene is herhaald, in tempels over het land, hetgeen de symboliek van het gegeven aangeeft en niet noodzakelijk een historische gebeurtenis.

 • Een figuur met twee rechter handen geeft een actieve rol, zoals offering, aan. Gelijkerwijs geeft een figuur met twee linkerhanden een passieve rol aan, zoals het in ontvangst nemen van een gave.

  Voor meer informatie over tempel symboliek, tempel organisatie, tempel riten en hun geestelijke betekenis, publieke deelname in de tempels, lees Historical Deception: The Untold Story of Ancient Egypt, door Moustafa Gadalla.
  Tempel van Esna
  Hatshepsut's Tempel
  Karnak Tempels  Geschreven door: Moustafa Gadalla


  For more information about temple symbolism, temple organization, temple rituals and their spiritual significance, read:
  Historical Deception: The Untold Story of Ancient Egypt, by Moustafa Gadalla Historical Deception: The Untold Story of Ancient Egypt
  by Moustafa Gadalla
  352 pages, 5.5" x 8.5"
  List Price: $19.95 USD (paperback)
  $13.95 USD (eBook)  For more information about public participation in temple festivals, read:
  Egyptian Mystics: Seekers of the Way, by Moustafa Gadalla Egyptian Mystics: Seekers of the Way
  by Moustafa Gadalla
  192 pages, 5.5" x 8.5"
  List Price: $11.95 USD (paperback)
  $ 7.95 USD (eBook)  For detailed plans and descriptions of all the major temples in Ancient Egypt, read:
  Egypt: A Practical Guide, by Moustafa Gadalla Egypt: A Practical Guide
  by Moustafa Gadalla
  256 pages, 4" x 6"
  List Price: $ 8.50 USD (paperback)
  $ 5.95 USD (eBook)  For information about the sacred geometry related to the design of Ancient Egyptian temples, read:
  Egyptian Harmony: The Visual Music, by Moustafa Gadalla Egyptian Harmony: The Visual Music
  by Moustafa Gadalla
  192 pages, 5.5" x 8.5"
  List Price: $11.95 USD (paperback)
  $ 7.95 USD (eBook)

  Boeken [in Dutch] by Mustafa Gadalla | Over onze boeken [in English] by Moustafa Gadalla

  Terug naar de hoofd pagina (http://www.egypt-tehuti.org/dutch)

  | Main Page | Publisher Info | Our Books (pbk and digital) | Online Electronic Articles | Contacts |